Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011




Συνοπτικά, η διαδικασία (και οι επιπτώσεις) έχουν ως εξής:
1. Εξορύσσεται το πέτρωμα. Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους πετρώματος που καταλήγουν με στοιχεία της εταιρίας σε 12.120.000 τόνους τοξικού ιζήματος. Εδώ μπαίνουν θέματα σταθερότητας των πρανών των ορυγμάτων και του εδάφους. Το γεωλογικό υπόστρωμα της περιοχής εξόρυξης παρουσιάζει μεγάλη κατάτμηση και αυτό σε συνδυασμό με τις τεράστιες απαιτήσεις της επεξεργασίας σε νερό, δημιουργεί προβλήματα δευτερογενούς σεισμικότητας αλλά και ευκολία διάχυσης των ρύπων.
2. ΕΝΩ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ, ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΘΑ ΕΞΟΡΥΧΘΕΙ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΟΣ, ΣΤΟ ΘΕΙΟΥΧΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΥΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 5ο ΩΣ ΤΟΝ 8ο ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟΥ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καταρχήν γιατί επηρεάζει την επεξεργασία, αλλά επίσης γιατί όταν γίνεται εκσκαφή σε θειούχο πέτρωμα, αυτό εκτίθεται στην ατμόσφαιρα- με την πρώτη βροχή τα σχηματίζονται θειικά οξέα που «ξεπλένουν» και άλλα μέταλλα και έτσι σχηματίζεται (τοξική) όξινη απορροή, που καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος και στη θάλασσα.
3. Επεξεργασία. Στο πέτρωμα ο χρυσός είναι δεσμευμένος, και δεν βρίσκεται μόνος του, αλλά υπάρχουν πολλά συνοδά στοιχεία όπως σίδηρος, χαλκός, υδράργυρος, αρσενικό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάδμιο κτλ, σε διάφορες συγκεντρώσεις. Για να τον απομονώσουν, αλέθουν το πέτρωμα και το διαλύουν σε δεξαμενές με νερό προσθέτοντας το κυάνιο (με τη μορφή κυανιούχου νατρίου). ο χρυσός διαλυτοποιείται από το κυάνιο όπως και πολλά άλλα μέταλλα, και απομακρύνεται από το διάλυμα. Αυτό που μένει είναι ένα διάλυμα γεμάτο κυάνιο και τοξικές ενώσεις, μέρος των οποίων βρίσκεται σε υδατική φάση και μέρος κατακάθεται ως ίζημα στον πάτο. Για το τοξικό αυτό διάλυμα, η εταιρία προβλέπει «αδρανοποίηση», συμπύκνωση και απόθεση σε λίμνη τέλματος. Βάζω την «αδρανοποίηση» σε εισαγωγικά γιατί με τη διαδικασία που προβλέπεται οι τοξικές ενώσεις του κυανίου μετατρέπονται σε (λιγότερο τοξικές) ενώσεις στην υδατική φάση, αλλά στο ίζημα παραμένουν όπως είναι. Στη λίμνη τώρα, που είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον, η κινητικότητα του τοξικού κοκτέιλ αλλάζει συνέχεια. Διαρροές μπορεί να υπάρξουν (1) από τον αέρα, (2) από υπερχειλίσεις, για παράδειγμα μετά από βροχή (η συχνότητα τέτοιων περιπτώσεων είναι ~2 περιστατικά το χρόνο!) και (3) από διαρροές από τον πυθμένα της λίμνης.
4. Και μερικά οικονομικά!! Η εταιρία στο εδάφιο 19.1.6 της τεχνικής έκθεσης που αφορά το προσωπικό, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ 38-42 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!! Προσωπικό 11, λειτουργικοί υπάλληλοι 21, συντηρητές 10. Πώς υπολογίζονται οι 80, 120, 180 και 240 θέσεις που έχω ακούσει να διαφημίζονται;

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου